De werking van een CV kachel

Cv kachels

Een cv-kachel wordt vaak gebruikt als een combinatie van een open kachel met die van een centrale verwarming. Cv kachels werken over het algemeen goed in combinatie met bestaande gas- of oliegestookte cv-installaties. De aansluiting van een cv-kachel is vrij eenvoudig op die van uw centrale verwarmingsinstallatie.

De werking van een cv-kachel.
Cv- kachels zijn gebaseerd op hoog rendement houtkachels. Zij zijn aangepast omdat er een warmtewisselaar is toegevoegd. Dit is een ruimte waar het water door de rookgassen, die vrijkomen van het vuur, het water opwarmt. Deze ruimte wordt weer aangesloten op de toe- en afvoerleiding van uw cv-installatie. Een cv-kachel stookt hetzelfde materiaal als een gewone houtkachel. Door een pomp wordt het water verspreidt door het huis. Het is ook deze pomp die ervoor zorgt dat het afgekoelde water weer teruggevoerd wordt. Daar wordt het weer verwarmd door de warmtewisselaar.

U stookt met een cv-kachel milieuvriendelijk en betrekkelijk goedkoop. U zal daardoor geld besparen op uw gas of olierekening. Het fijne van een cv-kachel is dat u altijd gebruik kunt maken van de bestaande cv-installatie. Wanneer u een combinatie heeft met een buffervat, zal u nooit zonder warm water komen te zitten. Het is ook mogelijk om dit systeem uit te breiden met zonnepanelen of vloerverwarming. Deze manieren voor het verwarmen van uw woning worden steeds aantrekkelijker. Omdat de energieprijzen steeds maar stijgen, is het raadzaam mogelijkheden te bekijken die goedkoper zijn. Door het stoken van een cv-kachel kunt u behoorlijk wat besparen. Het zijn de cv-kachels die ervoor zorgen dat u optimaal kunt genieten het rendement en de gezelligheid die het knapperend geluid van het vuur met zich mee brengt. Omdat de veiligheid boven alles gaat moet u een cv-kachel laten aansluiten door een erkend installateur. Het is in veel gevallen ook nog mogelijk dat u van de overheid subsidie krijgt op het gebruik van een dergelijke kachel.

Veiligheid
Bij de aansluiting moet rekening worden gehouden dat de kachel daadwerkelijk de warmte kan verspreiden door uw huis. Indien dat niet zou kunnen plaats vinden kan het zijn dat het water te warm wordt. Daarom zijn er beveiligingen op het systeem geplaatst. Het eerste systeem zal ervoor zorgen dat, als het water te warm wordt in de warmtewisselaar, deze gekoeld wordt met koud leidingwater. Dat zal daarbij dan net zo lang duren totdat de veilige temperatuur is bereikt. Omdat er gekoeld wordt zal de cv-installatie geen druk meer verliezen. Er hoeft geen water bijgevuld te worden. Er is een tweede beveiligingssysteem dat wordt gebruikt. Dat is een overdrukventiel op het systeem. Wanneer de druk te hoog wordt zal deze druk worden afgevoerd.

In Nederland heeft men geen regels voor de veiligheid van dit soort houtkachels. Deze bestaan wel in Duitsland. Daarom worden veel cv-kachels in Nederland verkocht en aangesloten volgens de richtlijnen die in Duitsland gebruikt worden. Dit geldt zowel voor de uitstoot als de veiligheid. Laat daarom voor een goede veiligheid hem aansluiten door een erkend installateur. Voordat hij kan worden aangesloten moeten er speciale voorzieningen worden getroffen. Dit zal allemaal geregeld worden door de installateur.

 Naar boven

Reacties zijn gesloten.