Een huis huren of toch een koopwoning?

Veel mensen stellen zich tijdens de huidige economische crisis de vraag of ze nu beter een huis kunnen huren of kopen. Het is natuurlijk heerlijk om over een eigen woning te beschikken, als het een beetje meezit stijgen de prijzen en vormt het een leuke aanvulling op je pensioen. Daar staat wel tegenover dat je de hypotheek wel eerst rond dient te krijgen (iets dat tegenwoordig een stuk lastiger is dan vroeger vanwege de strengere hypotheekeisen) en dat je zelf verantwoordelijk bent voor onderhoudskosten en eventuele schade. Voor een huurhuis heb je misschien geen hypotheek nodig, maar  bouw je ook geen vermogen op.  Wat zijn nu precies de voordelen van de verschillende opties?

Huurwoning

Een huis of appartement huren kent verschillende voordelen, zo heb je te maken met een korte opzegtermijn waardoor je een stuk flexibeler bent dan wanneer je in een koophuis zou wonen. Wanneer je dus iets minder financiële zekerheid hebt of voor het eerst gaat samenwonen is het verstandig om eerst voor een huurhuis te kiezen.

Een ander voordeel van een huurwoning is de mogelijkheid tot huurtoeslag. De hoogte van deze huurtoeslag is afhankelijk van je inkomen en de hoogte van de huur. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag dien je overigens wel voor een sociale huurwoning te kiezen (huurhuis met een huur tot €699,48 in 2014)

Daarnaast is de verhuurder van de woning verantwoordelijk voor een deel van de kosten. Je kunt hierbij denken aan de verzekeringen, belastingen en de onderhoudskosten van de huurwoning.

Koopwoning

Een groot voordeel van koopwoningen is het feit dat je te maken hebt met vaste maandlasten. Bij een huurwoning wordt de huur namelijk ieder jaar verhoogd,  terwijl je de vaste lasten bij een koophuis voor langere termijn vastlegt.  Waar je bij (sommige huurwoningen) te maken hebt met huurtoeslag, is er voor huizenbezitters hypotheekrenteaftrek. Hierbij heb je de mogelijkheid om de betaalde hypotheekrente af (deels) te trekken van je belastbare inkomen.

Een ander voordeel van een koophuis is het feit dat de volledige woning jouw bezit wordt. Je kunt het volledige aanpassen aan je eigen wensen en door er op de juiste manier te investeren kun je de waarde ervan verhogen. Op deze manier vormt je koopwoning een soort spaarpotje.

Daarnaast heb je met een koopwoning niet te maken met wachtlijsten en zijn de koopwoningen meer verspreid door het land, waardoor je meer keuzes hebt qua locatie.

Comments are closed