Hoe werkt BKR?

 

Wanneer men geldt leent, krijg je altijd te maken met BKR, Bureau Krediet Registratie. Dit is een instantie de leningen registreert. Het BKR is een belangrijke instantie voor de banken en helpen banken ook met het beslissen over het verlenen van een lening of niet.

BKR toetsing

Het moment dat je een lening of een hypotheek wil afsluiten, of iets wil kopen op afbetaling, dan zal de aanbieder zeer waarschijnlijk een BKR toetsing doen. Door de BKR toetsing kan de aanbieder weten of je verantwoord leent en of je dus een goede betaler bent. Dit is natuurlijk erg logisch. De aanbieder wil niet voor een vervelende verrassing komen te staan in de vorm van een wanbetaler. Zo weet de aanbieder dat jij je aan de betalingsverplichtingen voldoet en dat je niet in financiële problemen zal raken. Er wordt onder andere naar je huwelijkse staat en je inkomsten gekeken. Er wordt natuurlijk ook naar je leen- en aflossingsgedrag gekeken. Bij het BKR worden alle leningen worden geregistreerd en niet alleen van wanbetalers. Zo weten ze van iedereen het leengedrag. Bij een BKR toetsing controleert de aanbieder dus of hij je kan vertrouwen bij deze betaling. Heb je problemen gehad met afbetalen, dan heb je een BKR codering, of een negatief BKR.

Opvragen van deze gegevens

Alleen jijzelf en alle deelnemers van het BKR kunnen een BKR toetsing doen en dus ook informeren naar jouw gegevens. Dit kunnen ze doen in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Een deelnemer voldoet wel aan een aantal eisen voordat ze deze informatie kunnen verkrijgen. Zo moeten ze bedrijfsmatig actief zijn op het verlenen van een krediet aan natuurlijke personen. En zo zijn er nog vele eisen waaraan ze moeten voldoen. Er zijn 200 organisaties met in totaal meer dan 4.000 vestigingen die een BKR toetsing kunnen doen.

Lenen zonder BKR toetsing

Er zijn bedrijven en instanties die geen BKR toetsing doen. Voor sommigen klinkt dit erg aantrekkelijk, maar dit is meestal niet het geval. BKR helpt je om problematische schuldsituaties te voorkomen, en deze kunnen veel makkelijker ontstaan wanneer je geld leent bij een bedrijf dat geen BKR toetsing doen. BKR is dus geen blok aan het been, maar juist een instantie die je helpt om geen financiële problemen te hebben. Er zijn ook sites die je af kunnen helpen van een BKR codering zoals bkr-vrij.nl.

 

Reacties zijn gesloten.