Tips voor de aanschaf van een vakantiewoning

Er zijn nogal wat mensen in Nederland die overwegen om een vakantiewoning aan te schaffen. Het is echter belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden voordat je tot aankoop overgaat. In dit artikel geven we je daarom een aantal belangrijke tips die je kunt gebruiken bij de aanschaf van een vakantiewoning.Het soort vakantiehuis

Vakantiehuizen zijn er in allerlei soorten en maten. Van prachtige boerderijen op het platteland in Frankrijk tot mooie appartementen in het warme Spanje. Echter, iedere type woning heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Bedenk dat wanneer je bijvoorbeeld een boerderij koopt, je er vaak ook een grote tuin bij krijgt. Wie gaat deze tuin onderhouden? Daarnaast is het belangrijk om de staat van de vakantiewoning te checken. Is er bijvoorbeeld veel onderhoud te verwachten en zo ja kun je deze verbouwklussen betalen?

De functie van een tweede woning

Ten tweede is het belangrijk om stil te staan bij de functie van het vakantiehuis. Ga je er meerdere malen per jaar naartoe? Als dat niet het geval is, dan kan het wel eens zo zijn dat een vakantiewoning heel veel geld kost ten opzichte van het gebruik. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, als je bijvoorbeeld besluit om de vakantiewoning in de periode waarin je hem niet gebruikt te verhuren. Ook dan speelt de staat van de woning een belangrijke rol. Vakantiegangers zitten immers niet te wachten op slecht onderhouden vakantiewoningen. Je zult dus tijd en geld in het onderhouden van de woning moeten steken.

Het belasting technische aspect

Wanneer je een woning in het buitenland besluit te kopen, dan zit er ook een belasting technisch onderdeel aan verbonden. Het is daarom belangrijk om na te gaan waar je zoal rekening mee moet houden als het aankomt op belastingen. De regels op belastinggebied kunnen namelijk per land nogal verschillen. Bovendien, als je besluit om de vakantiewoning naast eigen gebruik ook te verhuren, dan is het belangrijk om uit te zoeken of je door de verhuurinkomsten te maken krijgt met belastingsoorten waar je wellicht in eerste instantie niet aan had gedacht.

De vaste lasten

De vierde tip die we je mee willen geven heeft betrekking op de vaste lasten van de vakantiewoning. Zeker voor woningen die in landen staan waar de temperatuur vrij laag kan zijn, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de energiekosten. Met name slecht geïsoleerde vakantiehuizen kunnen enorm hoge energierekeningen met zich meebrengen. Wanneer blijkt dat het huis van je dromeVakantiewoning-kopenn niet of niet goed geïsoleerd is, overweeg dan om de woning te isoleren.

Met name dakisolatie kan ervoor zorgen dat de energierekening tot wel 30% kan dalen! Dit komt omdat de warmte in huis altijd naar boven opstijgt. Een geïsoleerd dak voorkomt dat de warmte eenvoudig door het dak verloren gaat en houdt het huis daardoor langer warm. Wil je meer weten over de voordelen van dakisolatie? Benader dan een aantal dakisolatie experts voor meer informatie en om eventueel prijzen te kunnen vergelijken.

Voor wat betreft het verhogen van het wooncomfort en het voorkomen van vocht- en tochtoverlast kunnen vloer isolatie en kruipruimte isolatie interessant zijn. Met name het isoleren van de kruipruimte wordt nogal eens over het hoofd gezien, omdat deze ruimte immers onder het huis ligt en daarom aan het oog onttrokken wordt. Toch kan er de nodige overlast (vocht- en tochtproblemen) ontstaan als je de ruimte onder je woning niet goed isoleert.

Tot zover onze tips die je bij de aankoop van een vakantiewoning kunt gebruiken. Concluderend is het het belangrijkste, dat een woning in het buitenland je vooral veel plezier of inkomsten moet opleveren in plaats van zorgen of torenhoge rekeningen die je eigenlijk niet kunt betalen. Lees jezelf dus goed in voordat je overhaaste beslissingen neemt waar je achteraf spijt van kunt krijgen.

 

Reacties zijn gesloten.