Tuinhuis of blokhut?

Wat is nou het verschil tussen deze producten? Deze vraag krijgen we nogal vaak. De Van Dale heeft er het volgende over te zeggen.

blokhut: huis van boomstammen
tuinhuis: huis waar je tijdelijk verblijft; huis in de tuin

Het lijkt er dus op dat het onderscheid gemaakt moet worden waarvan en waarvoor het product wordt gebruikt. Een tuinhuis kan dus een blokhut zijn en een blokhut kan een tuinhuis zijn. Immers een huis van boomstammen kan een tijdelijk huis zijn of een huis in de tuin tegelijk zijn.

Echter wordt de uitleg van de Van Dale niet altijd toegepast in het huidige dagelijkse leven, zeker niet onder de specialisten. Vaak worden onder de grotere houten huizen blokhutten verstaan en onder de kleinere hutjes de tuinhuizen. Daarbij moet nog wel het onderscheid worden gemaakt dat een blokhut altijd gebouwd is met opstapelbare balken. Bij een tuinhuis hoeft dat niet altijd. Zo zijn er bijvoorbeeld tuinhuisjes waarvan de wanden al zijn voorgemonteerd. Hier worden de wanden dus niet gestapeld. Ook zijn er kunststof tuinhuizen op de markt. Wij hebben nog nooit een kunststof blokhut gezien met kunststof opstapelbare balken, dus zolang die nog niet bestaat kunnen we ook zeggen dat een blokhut altijd van hout is gemaakt en een tuinhuis ook van metaal of kunststof kan zijn.

Blokhutten zijn vaak ook wat groter

Blokhutten worden over het algemeen van dikker hout gemaakt. Het is gebruikelijk om te zeggen dat de huisjes met een houtdikte van ongeveer 28 mm worden gezien als tuinhuisjes, mits ze niet een kamer indeling hebben. Blokhutten hebben dan vooral een wanddikte van 44 mm en kunnen ook een kamer indeling hebben. Het is overigens ook weer gebruikelijk om grotere blokhutten houten chalets te noemen. Wordt het gebouw gebruikt voor overnachtingen en is het voorzien van een keuken en/of badkamer, dan mag men stellen dat het om een houten chalet gaat.

Tuinhuisjes worden vaak voor andere doeleinden gebruikt

Daar blokhutten veelal recreatief worden gebruikt, denk aan een atelier, tuinkantoor of speel plaats voor de kinderen. Daar worden tuinhuizen vaak gebruikt als opslag van spullen voor in de tuin. Nu het je dus een beetje duidelijk is wat het verschil tussen een blokhut en tuinhuis is, weet je waar je naar moet zoeken als je op zoek gaat naar een gebouw voor in je tuin.

Reacties zijn gesloten.